Castel Firmian - Trentino 2019
Červené víno, suché.
Objem alkoholu: 13 %
Vinařství: Castel Firmian
Odrůda Teroldego Rotaliano je autochtonní odrůda severní Itálie (Trentino). Nejlépe se jí daří v oblasti Piana Rotaliana.
Název "Teroldego" pochází ze slovního spojení "Tiroler Gold", který byl používán ve Vídni v době Rakouska-Uherska.
Poté byl nahrazen pojmem "Tiroldigo" a následně "Teroldego". Z červených vín Trentina má Teroldego největší věhlas
a dokonce se o něm často mluví jako o "vino principe del Trentino" (Princ Trentina). Teroldego Rotaliano Riserva DOC
se vyrábí pouze v nejlepších ročnících z hroznů vynikajících poloh oblasti Piana Rotaliana (Fron, Rauti, Catorzi, Sottodossi).
Výběr hroznů je velmi přísný a je prováděn výhradně ručně.
Země původu: Itálie
Vinařská oblast: Trentino DOC
Odrůda: 100 % Teroldego Rotaliano
Vinifikace: Hrozny jsou odstopkovány a vylisovány. Bobule jsou částečně zbaveny semen. Následuje nakvašování (macerace)
na slupkách. Fermentace probíhá při kontrolované teplotě cca 25° C po dobu 12-13 dní.
Víno zraje minimálně 24 měsíců, z čehož 12 měsíců leží v nejkvalitnějších dubových sudech (Allier a Troncais).
Zráním v lahvi je charakter vína dotažen k dokonalosti.
Charakteristické znaky: Výrazná rubínová barva. Odrůdově charakteristická, komplexní vůně připomíná zralé ovoce.
V bohatém buketu se mísí příjemné tóny borůvek, švestek a červeného rybízu doplněné prvky koření. Ty jsou typické
pro víno zrající ve dřevě. Chuť je úžasně plná, tělnaná a harmonická s uhlazenými tříslovinami.
Gastronomie: Toto víno s velkých charakterem výborně doplní vařené, pečené i grilované maso a vyzrálé sýry.
Vynikající s místní úpravou rizota zvanou "al Teroldego".
Ideální teplota k podávání: 16 - 18° C.
Alergeny: obsahuje siřičitany


Červené víno, suché.
Objem alkoholu: 13 %
Vinifikace: Tato Riserva se vyrábí
pouze v nejlepších ročnících
z hroznů sklizených z vynikajících
poloh oblasti Piana Rotaliana. Víno
kvasí na slupkách. Fermentace
probíhá při kontrolované teplotě
cca 25° C po dobu 12-13 dní.
Víno zraje minimálně 24 měsíců,
z čehož 12 měsíců leží
v nejkvalitnějších dubových
sudech. Zráním v lahvi je charakter
vína dotažen k dokonalosti.
Charakteristické znaky: Výrazná
rubínová barva. Odrůdově
charakteristická, komplexní vůně
připomíná zralé ovoce. V buketu
se mísí příjemné tóny borůvek,
švestek a červeného rybízu doplněné
prvky koření. Chuť je úžasně plná,
tělnaná a harmonická s uhlazenými
tříslovinami.
Víno a gastronomie: Doplní vařené,
pečené i grilované maso a vyzrálé
sýry. Vynikající s místní úpravou
rizota zvanou "al Teroldego".
Ideální teplota k podávání: 16-18° C





OCENĚNÍ
Castel Firmian Teroldego Rotaliano Riserva
Trentino DOC 2010
WINE & Degustation 1-2/2014
4 hvězdičky = VELMI DOBRÉ VÍNO
"Výraznější černočervená barva s rubínovými odlesky a vyšší viskozita.
Intenzivnější aroma připomíná perníkové koření, lékořici, švestky a višně.
Chuť je středně plná a velmi kořenitá s lehkým podtónem sušených švestek
a kandovaných brusinek. Delší elegantní závěr s příjemnými čokoládovými tóny."
Castel Firmian Teroldego Rotaliano Riserva,
Trentino DOC 2011
WINE & Degustation 10/2015
4 hvězdičky = VELMI DOBRÉ VÍNO
"Hluboká, rubínově červená barva s tenkým meniskem a vyšší viskozita.
Aroma je intenzivnější, kombinující atraktivní tóny kůže a sladkého koření s tóny
višní a ostružin. Chuť je plnější, s pevnou strukturou a najdeme zde tóny ostružin a borůvek,
které doplňuje podtón mleté uzené papriky. Delší hřejivý závěr."
SILVER MEDAL - International Wine & Spirit Competition 2014
SILVER MEDAL - Mundus Vini 2014
SILVER MEDAL - Berliner Wein Trophy 2014
ELOGIO - Decanter World Wine Awards 2013
SILVER MEDAL - International Wine & Spirit Competition 2013